sâmbătă, 1 februarie 2014

Atentie la reclame !

Am incetat de mult sa mai urmaresc reclame. Daca pana nu de mult apreciam creativitatea realizatorilor de publicitate, acum observ doar aspectul manipulator al unui spot publicitar. Am devenit oare paranoic?
Nu pot spune ca mi-am dezvoltat un simt pe care majoritatea nu il au. Am devenit de fapt mai atent la ce face de fapt un spot publicitar - produce bani pentru canalul de televiziune respectiv si pentru comerciant.
Unii ar spune ca ofera informatii pretioase pentru consumatori. Ca de exemplu ????
Cu un singur lucru sunt de acord - ca reclama ni se adreseaza noua cumparatorilor, dar nu pentru a ne oferi informatii utile ci pentru a ne trimite la cumparaturi, folosind de prea multe ori mesaje de genul "cel mai bun pret - garantat", "cel mai bun....", "100% natural","cel mai bun consum", "cel mai performant din clasa lui" .... si exemplele pot continua.
In acest fel se vand sucuri "100% naturale" obtinute numai din esente, margarine sanatoase care iti protejeaza inima (???), medicamente minune care te trateaza de orice (atentie ! - te trateaza, nu te vindeca), imprumuturi avantajoase cu DAE ce depaseste 70% (halucinant) si multe, foarte multe alte produse si servicii "de cea mai buna calitate".
Mai grav este ca in ultimii ani, comerciantii au descoperit o mina de aur pe care nu se sfiesc s-o exploateze - copii nostri. Folosind practici de multe ori la limita legalitati, numarul de reclame care vand produse pentru copii sau care se adreseaza direct copiilor au crescut in mod alarmat in ultimii ani. In acest fel copii de astazi sunt transformati treptat in cumparatorii docili de maine.
Nu putem impiedica televiziunile sa castige bani din reclame, dar putem boicota cu totii publicitatea de orice fel, care ne agreseaza. Va invit ca de fiecare data cand incepe un spot publicitar sa va gasiti altceva de facut - poate petreceti cateva minute in plus cu copilul vostru - o sa-i faceti o mare bucurie, iar voi veti avea parte de timp liber de calitate.


Niciun comentariu: